Naš začetek zelo močno sovpada s samim  začetkom zgodbe Whippetov v Sloveniji. Prvo leglo Whippetov v Sloveniji sega v leto 1980, ko so se pri gospe Varacha Tamari skotile 4 samičke Charr, Cherry, Choice in Chilly Od Carniola. Ena izmed njih, čudovita psiča Charr, je prišla v naš dom in ravno ona je bila tista, ki je botrovala nastanku povsem prve slovenske psarne Malih angleških hrtov Whippetov v Sloveniji – Komarska. S Charr (njeno ljubkovalno ime je bilo Čarika) smo imeli prvo leglo leta 1984, nato pa še leta 1987, ko se je skotilo naše leglo J iz katerega se je potem nadaljevala naša celotna vzreja (za več info glej tudi »vsa naša legla«).

Ustanovitelja naše psarne sta bila, sedaj žal že oba pokojna, Marjana in Vlado Košir, ki sta vse svoje skupno življenje posvetila svojim živalim in se tudi vzreje Whippetov lotila z veliko ljubezni, optimizma in željo po znanju. O njunem delu ter raznovrstnih dogodkih in zanimivih pripetijah skozi številna leta vzreje, bi lahko napisali obsežno enciklopedijo – morda ideja za kakšno drugo priložnost :). Marjana in Vlado sta vedno imela različne živali, ki sta jim nudila vso svojo pozornost, od kozic, golobic, pa do borzojev, greyhoundov, pinčev, tudi mucki so našli varno zavetje… Whippeti pa so bili tisti, ki so jima popolnoma prevzeli srce, saj sta ves čas iskala nekaj kar bi bila »vmesna verzija«, ki bi zapolnila vrzel med njunima večjim greyhoundom in malo manjšim pinčem. Ko sta tako Whippeta dejansko prvič zagledala v živo, sta se v pasmo takoj zaljubila. Toliko na kratko o naši zgodovini…

Sedaj je psarna Komarska v rokah že 2. in 3. Generacije (Tone, Mario & Anita), ki se trudi nadaljevati zgodbo po enakih temeljnih načelih, na podlagi katerih je psarna sploh bila ustanovljena. Najpomembnejše med njimi sta vsekakor brezpogojna ljubezen do pasme, naših kužkov ter delo v prid ohranjanja vseh lastnosti pasme, zaradi katerih je le-ta takšna kot je.

Naš največji uspeh niso le razstavni uspehi (ki se jih je v vseh desetletjih obstoja nabralo kar precej), temveč so to predvsem naši zdravi kužki (ki so plod premišljene vzreje) ter zadovoljni lastniki, ki z lastništvom našega kužka postanejo del izjemno velike sr(e)čne hrtje družine, ki sedaj šteje že nešteto članov. To si štejemo za našo največjo »zapuščino«.

Vsa ta leta, od nastanka pa do sedanjih dni, sedež psarne Komarska ostaja na isti lokaciji, v manjši vasici Lačja vas, v hiški iz leta 1868, ki je prikazana tudi na našem uradnem logotipu. Ponosni smo, da je Komarska pustila neizbrisen pečat v zgodovini Whippetov v Sloveniji, hkrati pa veseli, da smo po vseh teh letih še vedno prisotni v zgodbi pasme, ki ji iz leta v leto vse bolj raste priljubljenost in številčnost.

Več o nas lahko izveste tudi ob obisku, saj smo vedno veseli obiskov ljubiteljev hrtov, nekaj drobnih zanimivosti pa lahko najdete tudi v nekaterih izmed člankov, ki so objavljeni spodaj v galeriji.